Ciecierzyca - Rośliny strączkowe
Ciecierzyca to produkt spożywczy, jedna z najstarszych roślin strączkowych na Bliskim Wschodzie, zaczęła być uprawiana ponad 7 tysięcy lat temu. Powszechna w krajach Azji Zachodniej i Środkowej, Afryce Północnej oraz Ameryce Północnej. Przygotowuje się z niej przekąski takie jak hummus i falafel. Smażone ziarna nazywane są Lelebee. Ciecierzyca jest szeroko stosowana w kuchni wegańskiej, wegetariańskiej oraz indyjskiej. Tradycyjnie, jej użycie jest szczególnie aktualne w regionie Morza Śródziemnego. Ciecierzyca jest wykorzystywana do produkcji mąki ciecierzycowej, która jest szczególnie popularna w kuchni indyjskiej. Na przykład, w kuchni włoskiej używa się jej do przygotowania płaskich placków farinatas, jednak ilości upraw ciecierzycy we Włoszech są nieznaczne. Główne odmiany białych nasion są wykorzystywane do jedzenia. Obróbka cieplna zajmuje więcej czasu niż w przypadku soczewicy i grochu. Nasiona ciecierzycy są źródłem cynku oraz kwasu foliowego.